Decaf kahve nasıl yapılır? Aktif karbona bağlanan kafein geri kazanılamadığı ve ayrı olarak satılamadığı için yüksek maliyet...

Decaf Kahve Nasıl Yapılır? İsviçre Metodu

Decaf kahve nasıl yapılır? Decaff kahve kimi zaman için yararlı olabilirken kimi zaman ise uğradıkları prosedürler yüzünden bazı kötü sonuçlara da sahip olabiliyor. İsviçre metodu da tam bu noktada duruma el atıyor. Uygulandıkları işlemler yüzünden kahve çekirdekleri sahip oldukları benzersiz tatlarını ve özelliklerini kaybedebiliyorlar. Hatta bu işlemler uygulanırken ortaya kanserolojik maddeler dahi çıkabiliyor fakat “İsviçre su prosedürü” (Swiss Water Process) böylesine büyük sorunların önüne geçebiliyor.

Kahvenin en zengin kaynağı Kahfe: Kahve tadında bir yolculuk kitabını hemen okuyun.

Kafeinsizleştirme işlemi nasıl başladı? Endüstriyel kafeinsizleştirme işlemi, 1900’lerin başlarında Alman kahve şirketi Cafe HAG tarafından başlatıldı. O zamandan bu yana pek çok teknik değiştirildi ve gelişime uğradı. Günümüzde, yeşil kahve çekirdeklerinden kafeini uzaklaştırmanın artık pek çok çeşitli yolları bulunuyor. Bunlardan en çok bilineni de Swiss Water Decaffeinated Coffee Company tarafından geliştirilen SWP Metodudur. Bu yöntem kısaca; kimyasal içermeyen bir kafeinsizleştirme sürecidir.

Peki decaf kahve nasıl yapılır? Bu süreçte ilk adım, tüm kafein ve diğer katı maddelerine sahip kahve çekirdeklerini sıcak suda bekletmektir. İşlemin bu ilk aşamasından geçen kahve çekirdekleri daha sonrasında bir köşeye ayrılır. Ardından kafein ve diğer kahve katılarını içeren su, kafein gibi molekülleri tutan aktif bir karbon filtresinden geçer. Artık kafeinsiz olarak elde edilen suya, yeni kahve çekirdekleri eklenir. Bu su çözünmüş kahve katılarını içerdiğinden, bu sefer sadece kafeini salınır ve çekirdeklerdeki diğer aroma bileşenleri korunmuş olur.

Decaf kahve üretiminin %0.1’den fazla kafein oranına sahip olmaması gerektiği için, bu işlem kafeinin %99.9’u çekirdeklerden uzaklaştırılana kadar tekrar edilir. Süreci tamamlayan kahve çekirdekleri daha sonra serin bir yerde kurutulur. Bu yöntem sayesinde kahvelerin tatlarıyla birlikte aromalarının da çoğunun korunmasına imkan tanınır. Bu işlemin sadece tek bir dezavantajı bulunmaktadır: Aktif karbona bağlanan kafein geri kazanılamadığı ve ayrı olarak satılamadığı için yüksek maliyet ile sonuçlanır. Bu yüzden bu teknik her ne kadar harika bulunsa da masraflı olduğu için pek tercih edilmez. Bugün, dünya çapında Swiss Water Process’i kullanan çok az sayıda şirket vardır. Yine de pazarda SWP işlemini kullanan kahve paketlerini rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kendinize harika bir blog seçin ve siz de özgürce yazmaya başlayın. 🚀 Hemen temaları inceleyin.